Cryptshare NTA 7516

Cryptshare officieel NTA-7516 gecertificeerd.

Blog

Cryptshare officieel NTA-7516 gecertificeerd.

Hoera! Leverancier Cryptshare is sinds vorige maand officieel NTA-7516 gecertificeerd. Een nieuwe mijlpaal, zeker omdat Cryptshare sinds 2018 zeer betrokken is geweest in het uitwerken van deze norm. De NTA-7516 maakt duidelijk waaraan een organisatie moet voldoen om medische gegevens veilig uit te wisselen via e-mail. Er is de laatste tijd veel geschreven over deze norm en daarom zetten wij de belangrijkste punten nog eens  kort onder elkaar.

In 2010 introduceerde Befine Solutions – het moederbedrijf van Cryptshare – als eerste leverancier ‘veilig e-mailen’ in de Nederlandse markt. Destijds waren er al meerdere organisaties die de noodzaak van veilige e-mail communicatie inzagen, zeker omdat e-mail veel vaker werd gebruikt om bijvoorbeeld grote bestanden te versturen. In de jaren daarna kwamen er steeds meer aanbieders in de markt met ieder zijn eigen interpretatie van wat veilig e-mailen nou zou moeten zijn.

“Wij bieden onze klanten een gecertificeerd product en helpen hen met de volledige ondersteuning om hun werkwijze zo in te richten dat ze ook als organisatie kunnen voldoen aan de norm.” — Lucien Barink, CEO Cryptshare Benelux.

De NTA-7516, simpel uitgelegd.

De markt vroeg naar duidelijkheid over wat veilig e-mail nu precies is en wanneer een e-mail voldoende beveiligd is. In september 2018 gaf het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) opdracht aan de NEN om hiervoor een normering te ontwikkeling, de NTA-7516.

De NTA-7516 is de norm voor veilige ad hoc communicatie van gezondheidsinformatie. Onder ad hoc communicatie valt niet alleen e-mail, maar ook ‘snelle’ communicatie in bijvoorbeeld portalen, chats en messengers. Belangrijk om te weten is dat de NTA-7516 alleen geldt voor organisaties die gezondheidsinformatie delen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het e-mailen van onderzoeksuitslagen of medische gegevens voor de verzekering.

Interoperabiliteit en gebruiksvriendelijk.

De norm beschrijft daarnaast ongeveer 20 eisen waar organisaties aan moeten voldoen als ze willen claimen veilig te zijn, waaronder interoperabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dit betekent dat veilig e-mail oplossingen met elkaar moeten kunnen ‘communiceren’ en het dus niet meer uit maakt of de ontvangende partij een andere e-mail oplossing in gebruik heeft. Net zoals je met iedereen kunt bellen, zonder dat je dezelfde provider hebt.

Cryptshare veilig mailen via ECMsolutions.

Met Cryptshare via ECMsolutions heb je als organisatie de keuze waar je de installatie wilt opstellen. Dit kan in een on-premise omgeving of in een eigen (private) cloud omgeving. Daarmee bieden Cryptshare en ECMsolutions een unieke propositie die om veel minder veiligheidseisen vraagt welke wel van toepassing zijn voor volledig cloud gebaseerde oplossingen. Voor onze klanten betekent dit minder complexiteit, snellere implementatie en lagere kosten in aanschaf en gebruik.

 

Heb je nog geen veilig e-mail oplossing of ben je aan het rondkijken voor een alternatief?
Klik hier en bekijk de mogelijkheden van Cryptshare via een demo of vraag een vrijblijvende prijsopgave aan.