Ontwerp zonder titel

Een digitale epidemie: De ongekende toename van phishing binnen Nederlandse bedrijven

Nieuws

Een digitale epidemie: De ongekende toename van phishing binnen Nederlandse bedrijven

In Nederland is er in de afgelopen jaren een aanzienlijke toename van phishing-aanvallen waargenomen. Uit een studie van Capterra Nederland, uitgevoerd in augustus 2023 onder 470 werknemers, blijkt dat een enorme hoeveelheid van 93% een toename merkt op het gebied van phishing, waarvan sommigen zelfs een stijging tussen 10% en 30% rapporteren.

Recente statistieken en trends van phishing-aanvallen

Deze aanvallen gebeuren voornamelijk via e-mail, met 94% van de bedrijven die dit ervaren, maar ook via sms en telefoon. Interessant is dat aanvallen via sociale media minder frequent zijn. Cybercriminelen vermommen zich vaak als bekende bedrijven, met nepberichten over winacties, pakketleveringen en bankzaken. Hoewel een klein percentage van de mensen op phishing-links klikt of gevoelige informatie deelt, leidt dit vaak tot gegevensverlies of financiële schade. Dit onderstreept hoe belangrijk het is dat bedrijven hun cybersecurity aanscherpen en medewerkers goed trainen om phishing te herkennen en te voorkomen.

Herkenning van phishing-aanvallen door werknemers

In de steeds slimmere wereld van cybercriminaliteit is het essentieel dat werknemers phishing herkennen. Bewustzijn is de eerste verdedigingslijn: ze moeten phishing-e-mails kunnen identificeren, vaak herkenbaar aan dringende taal of onjuiste beweringen die aanzetten tot haastige acties, zoals klikken op links of delen van informatie.

Training moet werknemers leren hoe ze verdachte e-mailadressen en links kunnen spotten en hoe ze ongebruikelijke verzoeken kunnen herkennen die afwijken van wat normaal is in bedrijfscommunicatie. Door op deze waarschuwingssignalen te letten, kunnen veel phishing-pogingen gestopt worden voordat ze kwaad doen. Omdat phishing-methoden continu veranderen, moeten bedrijven up-to-date blijven met de nieuwste trucs van cybercriminelen. Het is van groot belang dat werknemers goed getraind zijn in het herkennen en adequaat reageren op deze bedreigingen.

Gevolgen van een geslaagde phishing-aanval

De afgelopen jaren heeft ECMsolutions steeds meer waardevolle services om het platform heen ontwikkeld en succesvol uitgerold waardoor klanten nog beter geholpen worden. Jordy vervolgt: ‘”In het begin merkten we dat veel klanten wel degelijk het belang van Security Awareness Training snapten, maar door drukte of het gebrek aan interne resources uitdagingen hadden om echt te starten. Zo hebben we nu al enkele jaren onze gecertificeerde programmamanagers voor onze Managed Security Awareness Services. Zij zijn de aanjagers die onze klanten helpen en ontzorgen met het succesvol uitrollen van het project en zorgen het momentum bewaard blijft. Zo ontzorgen wij onze klanten van A tot Z met o.a. algemeen projectbeheer, verwerken van beleid in awareness, periodiek uitvoeren van phishing- en trainingscampagnes, het verzorgen van managementrapportages en veel meer”.

Trainen van personeel op het gebied van cybersecurity awareness

Om phishing-aanvallen te bestrijden, is het trainen van personeel in cybersecuritybewustzijn essentieel. Een sterk trainingsprogramma moet de volgende onderdelen bevatten:

  • Cybersecurity fundamenten: Werknemers leren over het belang van sterke wachtwoorden, up-to-date houden van software en veilige opslag van gevoelige data.
  • Phishing herkenning: Training in het identificeren van verdachte e-mails, links en ongebruikelijke verzoeken is cruciaal.
  • Simulatieoefeningen: Gesimuleerde phishing-tests verbeteren de reactiesnelheid en waakzaamheid van werknemers.
  • Voortdurende educatie: Regelmatige updates en trainingen zijn noodzakelijk om bij te blijven met de nieuwste cybersecuritydreigingen en -technieken.

Door te investeren in deze trainingen bouwen bedrijven aan een cultuur waar veiligheid voorop staat en versterken ze hun verdediging tegen cyberaanvallen.

Conclusie

De toename van phishing-aanvallen in Nederland benadrukt de noodzaak voor bedrijven om proactief te zijn in het beschermen van hun netwerken, data, en personeel. Door te investeren in cybersecurity awareness en training, kunnen bedrijven helpen om deze dreigingen af te weren en hun medewerkers, klanten en reputatie te beschermen.

Heeft u vragen over hoe u uw bedrijf kunt beschermen tegen phishing-aanvallen of wilt u meer weten over het opzetten van een effectief cybersecurity awareness programma? Neem contact op met ECMsolutions voor meer informatie en deskundige begeleiding in het navigeren van deze cruciale aspecten van bedrijfsveiligheid.