Blog

Cyber security threat. Young woman using computer and coding. Internet and network security. Stealing private information. Person using technology to steal password and private data. Cyber attack crime

De rol van AI in cybersecurity

Nieuws

De rol van AI in cybersecurity

Wereldwijd omarmen bedrijven de voordelen van kunstmatige intelligentie (AI). Echter, niet alleen zij zien de potentie: hackers zetten deze technologie in om hun cyberaanvallen te verbeteren. Hoe gebruiken cybercriminelen AI om hun aanvallen te verbeteren en hoe kunnen bedrijven zichzelf hiertegen beschermen? We vertellen er meer over in dit artikel.

AI-gestuurde phishing-aanvallen

Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers AI gebruiken, is door gepersonaliseerde phishing-aanvallen te genereren. Met behulp van machine learning kunnen hackers grote datasets van persoonlijke informatie analyseren om uiterst overtuigende en op maat gemaakte phishing-mails te creëren die veel moeilijker te detecteren zijn dan traditionele pogingen. Lastiger te herkennen dus voor je werknemers, wanneer ze hier nog niet bewust van zijn.

Wachtwoorden kraken met AI

Kunstmatige intelligentie wordt ook gebruikt om wachtwoorden te achterhalen. Door AI-algoritmen te trainen op datasets van veelvoorkomende wachtwoordcombinaties, kunnen hackers voorspellingen doen over welke wachtwoordcombinaties waarschijnlijk succesvol zullen zijn, waardoor de tijd die nodig is om toegang te krijgen drastisch wordt verkort.

Automatische aanval optimalisatie

Hackers gebruiken AI ook om hun aanvalstechnieken te verfijnen. Door machine learning-modellen te trainen op eerdere cybersecurity-reacties, kunnen hackers identificeren welke aanvallen succesvol waren. Hierop kunnen ze hun aanvalsstrategieën aanpassen én dus succesvoller aanvallen. 

Beveilig je organisatie voor cyberaanvallen

De opkomst van AI is zowel een zegen als een vloek voor organisaties. Hoewel het onmiskenbaar voordelen biedt voor bedrijven, is het ook een krachtig hulpmiddel geworden in de handen van hackers. Het is met de komst van AI daarom nóg belangrijker om je organisatie te beveiligen voor cyberaanvallen. 

ECMsolutions

Bij ECMsolutions helpen wij organisaties om cybercriminelen buiten de deur te houden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze oplossingen op het gebied van Cybersecurity:

Neem contact op met onze security consultant Rens Kapaan via rens.kapaan@ecmsolutions.nl of telefonisch via +31 88 004 99 12. We helpen je graag verder!