Huisartsen mailen nog te vaak onveilig.

Huisartsen mailen nog te vaak onveilig.

Honderden huisartsen en psychologen maken op hun websites gebruik van onveilige maildiensten zoals Gmail en Hotmail.

EenVandaag
Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag. Artsenfederatie KNMG, huisartsen vereniging LHV, het Nederlands Instituut van Psychologen en de Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwen voor schending van het beroepsgeheim door deze werkwijze en adviseren artsen en psychologen dringend gegevens via veilige systemen te versturen.

“Wordt dit niet gedaan dan bestaat het risico dat de gegevens door onbevoegden worden gelezen, hetgeen neerkomt op een ongeoorloofde schending van het beroepsgeheim. Een dergelijke schending kan tuchtrechtelijke en strafrechtelijke consequenties hebben”, aldus de KNMG.

Herhaalrecepten aanvragen.
Veel huisartsen en psychologen geven patiënten de mogelijkheid om via mail vragen te stellen of herhaalrecepten aan te vragen. De betrokken belangenverenigingen adviseren huisartsen om veilige systemen te gebruiken.

Emailservices als Hotmail en Gmail zijn niet per defenitie onveilig. “Als je bijvoorbeeld tweestapsverificatie gebruikt, is het al aanzienlijk veiliger”, zegt RTL-techjournalist Harm Teunis. “Het is de vraag of artsen op de hoogte zijn van die beveiligingsmogelijkheden. En of de toezichthouder dit accepteert als voldoende maatregel om de gegevens van patiënten te beschermen.”

GDPR/AVG wetgeving.
Huisartsen en psychologen lopen het risico om gestraft te worden als de privégegevens uitlekken. Vrijdag treedt de nieuwe privcaywet in werking die het beboeten van instanties of individuen die onvoorzichtig omgaan met persoonsgegevens makkelijker maakt.

Copyrights ©2020: Metastore Nederland B.V. h.o. ECMsolutions